Co může ovlivňovat vaše výsledky při vaření ?

Díky tomu, že mám po republice a vlastně i po světě milé přátele, které porůznu navštěvuji, i protože někdy vařím v různých RB and B na cestách, tak jsem vypozorovala že jsou některé okolnosti, které mohou způsobit, že Vám můj, nebo jiný recept nevychází. Neradno házet flintu do žita, zapněte svůj kreativní mód zamyslete a zkoušejte  co by se dalo udělat jinak. Tento příspěvek Vám může pomoci objasnit některé věci, které se Vám při vaření stávají, případně navrátit chuť experimentovat.

       Díky tomu, že mám po republice a vlastně i po světě milé přátele, které porůznu navštěvuji, i protože někdy vařím v různých místech na cestách, tak jsem vypozorovala, že jsou některé okolnosti, které mohou způsobit, že Vám můj, nebo jiný recept nevychází.

      Neradno házet flintu do žita, zapněte svůj kreativní mód zamyslete a zkoušejte  co by se dalo udělat jinak. Tento příspěvek Vám může pomoci objasnit některé věci, které se Vám při vaření stávají, případně navrátit chuť experimentovat. Toto platí obzvláště pro méně zkušené kuchaře a kuchařky. 

 - Suroviny -

kvalita, čerstvost, typ, energie ...  může se Vám stát že v receptu není jasné jakou formu suroviny použili. Například úplně jinak používám čerstvé houby shitake a jinak sušené. Jinak chutná pokrm z čerstvých krevet z italského trhu a jinak z mražených koupených u nás. Jednou se mi stalo, že jsem na trhu koupila brokolici, a ta v sobě měla nějakou pachuť kterou natáhla z půdy, kde vyrostal a nikomu doma nechutnala. Pokud by to bylo mé první setkání s brokolicí tak bych k ní zaujala nedůvěru a možnáji dál nezařazovala. Jinak se použije čerstvý zázvor a jinak sušený. Jinak se chová například nativní (jenom namletá) a instantní (extrudovaná) cizrnová mouka.

Pokud jedu na kratší dobu a vím, že tam nemusejí mít mé oblíbené suroviny (nebo si nejsem jistá kde bych je kupovala a v jak velkém balení), tak si je klidně přibalím. Proto s sebou krom směsy na koktejly, guarany a dalších výživových doplňků, často vozím trochu soli, v menší dobře těsnicí lahvičce olivový olej, v další slunečnicový olej na dušení zeleniny, sušenou bazalku, mojí směs koření /sůl, bazalka,tymián,rozmarin/, umeocet a lněné semínko. Více o balení a jídle na cest\ bude v samostatném příspěvku.

 

- Postup - 

někdy dost záleří v jakém pořadí se jednotlivé suroviny do pokrmu přidávají.

Časová náročnost se dá u mnoha receptů zkrátit tím, že si základní suroviny připravujete a průběžně zpracováváte podle pořadí kdy se použijí. Nechystáte si vše najednou dopředu. 

- Nádobí -

věřím, že se vyplatí věnovat pozornost tomu, jak se jednotlivé suroviny při styku s povrchy chovají. Možná si všimnete odlišností. Hlavně pokud budete při vaření používat ostřejší suroviny například výrazná koření (např kari a jiné orentální koření) , ocet, sojovou omáčku, hořčici .... Osobně mám nádobí s různým povrchem a to používám následně. 

  • Smaltové na jídla, ve kterých mám zeleninu, rajčatovou omáčku, nebo výše zmiňované "ostřejší suroviny"...
  • Nerezový papinův hrnec na větší luštěniny, vývary, guláše ....
  • Rendliky a panvičky s nepřilnavým povrchem na smažení cibulky, vaření rýže a quinoi, palačinek, omelet, sváteční smažení (například pakor)
  • Všehochuť - hlavně podle velikosti na jídla u kterých nevnímám, že při kontaktu s jakýmkoilv povrchem mění svoji chuť třeba na vaření těstovin, vaření brambor atp.
  • Skleněné pekáčky na pomalé pečení v troubě.

- Zdroj tepla -

většinou připravuji svá jídla na plynu, ale měla jsme možnost vařit i na jiných zdojích a někdy mě překvapilo jak se jinak pokrmy připravovali. 

- Množství porcí -

mám některá oblíbená jídla, která vařím běžně a to v porcích pro 1 ař 4 osoby. Když mi přijede návštěva a chci ji uctít svým jídlem, tak jsem zjistila, že se mi jednak většinou protahne čas vaření a někdy se mi stane, že úplně neodhadnu množství koření na ty větší porce. Když se to stane, dám k dispozici různá ochucovadala a hlavně jsem se naučila se neshazovat komentáři typu: "Víte tentokrát to úplně nevyšlo..., Kdybyste to jedli před týdnem...  " 

- Váš záměr -

Rozpoložení a záměr s jakým jídlo připravujete, má také vliv na energii a akvalitu výsledného pokrmu. Časem i poznáte na jedné straně jídlo, které je vařené s láskou, péčí, pozorností, aby se tělu doplnila energie a podpořilo se a na druhé straně jídlo, které je uvařené ledybyle, jen aby se něčím zaplácl žaludek. Můžete vařit jednoduše a Vaše jídlo může mít povznášejícího ducha.

 

Možná si časem uvědomím, ještě nějaké další faktory, které jsem nyní opmněla. Nicméně praxí a přemýšlením o tom, co se Vám v kuchyni stává se můžete velice rychle zdokonalit.