Bio nebio

Pokud se mě někdo zeptá na názor, co si myslím o bio a nebio potravinách mám v tom za léta zkušeností jasno. Řídím se citem, selským rozumem a dostupností. Zkouším, vnímám chutě a porovnávám. Pokud mi něco nesedlo, nebo mi to brzy snědli mouční moli, tak se snažím to příště nekoupit. Pokud ve chvíli kdy něco potřebuji není bio po ruce, tak použijiji co je dostupné. Pokud mi intuice řekne vzít v obchodě raději z poličky nebio místo bio tak se tím řídím. Věřím, že metodikou bioprodukce a s přístupem biozemědělců, kteří svoji práci dělají s láskou a z přesvědčení vznikají mnohem hodnotnější potraviny. Podle mnoha zdrojů mají vyšší bioenergetickou hodotu, jsou výžinvější, naše tělo nezatěžují chemií, mnohdy výrazně lépe chutnají ...

Věřím, že to co je označené bio, minimálně technologický postup bioprodukce dodržuje, je li v nich přesvědčení a láska, to už nikdo nezaručí. I tak vycházím z přesvědčení, že když si vybereme bio, mělo by se jednat o kvalitnější produkt. Nepřehlížím i skutečnost, že po vyprodukování většinou přichází další zpracování a při všech fázích, včetně prodeje v krámě každý produkt nabírá energie, které jej ovlivňují... Určitě pro sebe a rostoucího syna používáme biokuřata (jejich maso je pevnější), občas si nechám od kamarádů z vesnice vozit biohovězí, když je sezóna čerstvé zeleniny kupuji ji na trhu, v obchdech, nebo od nedalekých biozemědělců. Mouky, rýži, luštěniny bereme jak kdy, přednost mají bio, ale když nejsou, sušené ovoce hledám nesířené, zobání neslazené a méně solené,  ... u olejů je pro mě důležité na co je používám do salátů a na pokapání jídla používáme za studena lisované kvalitní oleje, většinou v biokvalitě, na restování a občasné smažení kvalitní slunečnicový olej z odrůdy na to vhodné, másla někdy bio, někdy obyč ...A tak by to mohlo pokračovat.
Vždy je více faktorů, které v dané chvíli ovlivňují mé rozhodování. Někdy to je cena, někdy vzhled produktu, velikost balení, účel proč to potřebuji, množství strávníků ... Když jsem si začínala BIO potraviny kupovat, tak musím přiznat, že to bylo z egoistického důvodu, abych sobě poskytla tu nejlepší dostupnou kvalitu. Později, když jsem měla krámek se zdravou výživou jsme oznala i lidi, kteří jedli BIO ani ne tak kvůli sobě, ale kvůli Zemi. V podstatě je pro mě důležité a někdy i výzva, snažt se neplýtvat ať je to BIO, nebo nebio.

Co se týká ceny, myslíme si, že je bio pro lidi dostupné, aspoň v nějaké míře. Pokud se o sebe člověk chce starat a začne ho zajímat jak si díky kvalitní, vyvážené, pestré stravě udržovat zdraví a vitalitu, často odbourá mnoho pochutin, které běžně konzumoval a vydával za ně nemalé peníze. Myslíme tím třeba sladké perlivé nápoje, různá často smažená, solená, nebo sladká zobání, někdy alkohol, někdy kouření, mnohdy omezí příjem masa a masných výrobků ... a vlastně za podobné peníze ze svého rozpočtu začne kupovat zdravější jídlo a v některých případech podporovat udržitelné hospodaření.

Kapitolou sama pro sebe je otázka pochutin, které nesou "nálepku" BIO, to si musí každý zvážit sám pro sebe. Když jsem 4 roky provozovala obchůdek se zdravou výživou, ochutnávala jsem a dávala jsem zákazníkm ochutnat spousty zajímavých dobrot. Také jsem v té době o několik kilo přibrala. Tehdy jsem si z toho dělala legraci, ve smyslu že jsem byla BIO buchta ... ale o tom zaseněkdy jindy. Také hodně lidí chodilo kupovat různé pamlsky s karobem, s vločkami, sladké oříškové pomazánky, chalvy, často sladké. Někdy mi připadalo, že je zažité, že všechno co je bio, nebo ze zdravé výživy je zdravé ... Všecho s mírou. 
 
Osobně mi princip BIO zemědělství dává smysl, většinou mi biokvalita vyhovuje a tak ji upřednostňuji. Co se týká dalších lidí, necháváme je ať si každý vybírá podle svého přesvědčení a podle možností.

Dodatek k energiím v potravinách

Věřím, že potraviny nemají jen výživnou hodnotu, ale i další kvality. Mezi nimi je energetická hodnota, díky které naše tělo mohou posilovat, nebo ho zatěžovat. Na školení s německým léčitelem jsme se učili tuto energii měřit pomocí tenzoru (druh virgule), vyjadřovala se v jednotkách Bowen. Umím si představit, že potraviny pěstované a vařené s láskou ji mohou mít větší.